Van passie naar praktijk: Zes Lessen van een muziekleraar

De weg naar het oprichten van een muziekschool is zowel uitdagend als lonend. Elke stap in dit proces heeft me vormende lessen gebracht die niet alleen van toepassing zijn op muziek, maar op het leven zelf. Hier zijn zes kernlessen die ik heb geleerd tijdens mijn reis in de muziekwereld.

Les 1: Durf af te wijken van het normale pad.

Toen ik jonger was, zag ik mijn leeftijdsgenoten het gebruikelijke pad volgen: parttime baantjes in lokale winkels, zomerstages, de voorspelbare stappen naar wat de maatschappij zag als 'succes'. Echter, diep van binnen, voelde ik een andere roeping. Een roeping die misschien riskanter en minder gebaand was, maar die resoneerde met mijn passie en dromen.

Ik koos ervoor om naar die innerlijke stem te luisteren, wat me leidde naar het oprichten van mijn eigen muziekschool. Dit was geen eenvoudige keuze. Er waren zoveel onzekerheden en uitdagingen aan dit onconventionele pad. Maar het was juist deze keuze die me de eerste en meest waardevolle les van mijn reis leerde: omarm het onbekende. Want vaak liggen de meest lonende ervaringen en lessen buiten onze comfortzone. Door mijn passie te volgen en mijn eigen pad te creëren, heb ik niet alleen geleerd over muziek en ondernemerschap, maar ook over mezelf en wat het betekent om echt trouw te zijn aan je eigen dromen.

Les 2: Laat passie je drijfveer zijn, zelfs wanneer de weg onzeker is.

Mijn liefde voor muziek was niet iets dat zomaar ontstond; het was een vlam die al vroeg in mij brandde. Waar ik ook heen ging, muziek was mijn constante, mijn kompas. In de beginjaren, toen het idee van een eigen muziekschool slechts een droom was, was het die diepe passie voor muziek die me door de dagen heen hielp. Het was de muziek die me inspireerde om die eerste lessen in de schuur bij mijn ouders thuis te geven, omringd door het zachte geluid van regen of het vrolijke tjirpen van vogels.

Die passie heeft ook talloze deuren voor mij geopend. Het was de vonk in mijn ogen bij elk gesprek over muziek, de energie die ik bracht in elke les die ik gaf. Mensen voelen wanneer je echt gepassioneerd bent over wat je doet, en het trekt ze naar je toe.

Maar wat misschien nog belangrijker is, is dat deze passie fungeerde als mijn anker tijdens stormachtige tijden. Toen er uitdagingen op mijn pad kwamen, zoals de afwijzing van het conservatorium of de moeilijkheden van het opstarten van een nieuwe school, was het mijn diepe liefde voor muziek die me eraan herinnerde waarom ik begonnen was. Deze liefde dreef me voort en gaf me de kracht om door te gaan, zelfs wanneer de weg vooruit onzeker was.

Les 3: Zie tegenslagen niet als eindpunten, maar als omleidingen naar nieuwe wegen.

Het leven heeft een eigenaardige manier om plannen te dwarsbomen, en mijn pad was hierop geen uitzondering. Toen ik me inschreef voor het conservatorium, was dat met grote hoop en verwachting. Ik zag mezelf al op dat podium staan, deel uitmakend van die elitegroep. Maar toen kwam de afwijzing, als een koude douche op een winterse dag.

Die afwijzing had een diepe impact op mij. Niet alleen omdat het mijn plannen verstoorde, maar omdat het mijn zelfbeeld en geloof in mijn eigen capaciteiten op de proef stelde. Maar na de eerste golf van teleurstelling kwam het besef dat deze tegenslag ook een kans was. Misschien was dit niet de deur die voor mij bestemd was, maar slechts een hint om een andere richting op te kijken.

De keuze die toen voor me lag - nog een tussenjaar nemen en het opnieuw proberen, of de sprong wagen met mijn drumschool - was zowel angstaanjagend als opwindend. Ik besloot om mijn droom van een eigen drumschool niet op te geven, en vond al snel een thuis in het Haags Pop Centrum.

Deze ervaring leerde me dat niet elke gesloten deur een eindpunt is. Vaak zijn het gewoon omleidingen die je naar nieuwe wegen en onverwachte successen leiden. Tegenslagen zijn natuurlijk en onvermijdelijk, maar ze vormen ons, scherpen onze vastberadenheid aan en wijzen ons vaak in de richting van paden die we anders nooit zouden hebben overwogen.

Les 4: Vertrouw op je eigen kracht, zelfs wanneer het pad eenzaam en zwaar lijkt.

Zelfstandig ondernemen is geen wandeling in het park. Het is een pad vol onzekerheden, een voortdurende reeks van hoogte- en dieptepunten. Er waren momenten, vooral in die vroege dagen, dat de zorgen leken te stapelen: het aantrekken van studenten, het bekostigen van materialen, de eindeloze administratie. Bovenop dit alles was er de stille, knagende vraag: "Ben ik wel goed genoeg?"

Echter, het was in deze momenten van twijfel dat ik leerde om op mezelf te vertrouwen. Ik moest diep graven en herinneren waarom ik in de eerste plaats deze reis begon. Het ging niet alleen om muziek; het ging om mijn droom, mijn visie om anderen te inspireren en te onderwijzen. Ik moest in mezelf geloven, want als ik dat niet deed, hoe kon ik dan verwachten dat anderen dat zouden doen?

Naast zelfvertrouwen, leerde ik ook het belang van zelfzorg. Dit betekende het vinden van momenten van rust en reflectie te midden van de drukte, en het herkennen van mijn grenzen. Ik leerde de waarde van een ondersteunend netwerk - of het nu familie, vrienden, of collega-ondernemers waren - die me konden adviseren, troosten, of gewoon luisteren.

Deze les ging niet alleen over het overwinnen van externe obstakels, maar ook over het aangaan van interne uitdagingen. Door in mezelf te geloven en op mijn eigen kracht te vertrouwen, ontdekte ik een veerkracht en vastberadenheid die ik nooit wist dat ik had.

Les 5: Groei is een voortdurende reis, niet een eindbestemming.

Naarmate de jaren verstreken en de drumschool een stabiele plek in de muziekwereld van Den Haag verwierf, begon ik me te realiseren dat succes niet een vast punt is dat je bereikt en dan stopt. Integendeel, het is een dynamische, voortdurende reis. De wereld verandert, trends verschuiven, en als je niet meebeweegt, kan je gemakkelijk achterop raken.

Het was niet genoeg om alleen een 'drumschool' te zijn. Daarom begon ik te innoveren. Ik lanceerde musicdott.com, een platform dat een nieuwe dimensie toevoegde aan mijn educatieve aanbod. Ik werd ook "De Muzikanten Coach", waarbij ik mijn jarenlange ervaring gebruikte om anderen te begeleiden op hun muzikale reizen. En de drumschool zelf breidde uit met nieuwe cursussen en programma's, om tegemoet te komen aan een steeds diverser wordende groep studenten.

Deze voortdurende groei was soms uitdagend. Nieuwe projecten betekenen nieuwe risico's, en niet elke poging was een doorslaand succes. Maar elke ervaring, goed of slecht, voegde een nieuwe laag van leren en begrijpen toe.

Ik besefte dat echte groei gaat over het omarmen van verandering, over het voortdurend uitdagen van jezelf om beter te worden, en over het erkennen dat leren nooit echt stopt. Het is een cyclus van ambitie, inspanning, reflectie en aanpassing. En door deze cyclus te omarmen, zorgen we ervoor dat we relevant blijven, niet alleen in onze vakgebieden, maar ook in het leven.

Les 6: Gemeenschap is de kern van duurzaamheid en groei.

Toen ik begon, was mijn drijfveer voornamelijk persoonlijk: mijn passie voor muziek, mijn verlangen om zelfstandig te zijn, mijn droom om te onderwijzen. Maar naarmate de tijd verstreek, besefte ik dat de echte magie, het echte potentieel, niet alleen in mij zat, maar in de gemeenschap om me heen.

Het begon met die eerste leerlingen in de schuur van mijn ouders, maar al snel groeide het uit tot een hechte groep van muziekliefhebbers, studenten en collega's. Elke persoon bracht hun eigen unieke talenten, verhalen en dromen mee. En door samen te werken, door van elkaar te leren, creëerden we iets veel groters dan de som van onze individuele inspanningen.

Het was deze gemeenschap die mij ondersteunde tijdens de uitdagende tijden. Het waren de aanbevelingen van tevreden studenten die de school hielpen groeien, het waren de collega-docenten die nieuwe perspectieven en methoden introduceerden, en het waren de gezamenlijke vieringen van elkaars successen die het allemaal de moeite waard maakten.

Ik leerde dat, hoewel individuele passie en inzet cruciaal zijn, het de gemeenschap is die duurzaamheid en langdurige groei mogelijk maakt. In een wereld waar alles voortdurend verandert, is het de kracht van gemeenschap, de gedeelde doelen en dromen, die ervoor zorgt dat we allemaal vooruit blijven gaan.

Terugkijkend op mijn reis, van die jonge, ambitieuze tiener in de schuur van mijn ouders tot de oprichter van een bloeiende drumschool en andere muzikale initiatieven, is het duidelijk dat elk hoofdstuk, elke les, mij heeft gevormd tot wie ik vandaag ben. Het is een herinnering dat dromen geen eindbestemming hebben, maar voortdurend evolueren. En terwijl ik blijf groeien en leren, is mijn hoop dat mijn verhaal anderen inspireert om hun passies na te streven, de lessen van het leven te omarmen en te begrijpen dat elke uitdaging een stap is op weg naar grootsheid. Ik ben je dankbaar dat je de tijd hebt genomen om mijn reis te volgen, en ik nodig je uit om je eigen verhaal te delen en samen te groeien in deze prachtige symfonie van het leven.

Vorige
Vorige

Wat doen wij onszelf aan? Een Duik in de Muziek, Spotlight Stress, en Omgaan met Oordelen.

Volgende
Volgende

Zorg voor je stem: Een kleine gids voor zangers en zangeressen.