Over inspiratie, creativiteit en inspiratie voor muzikanten.
Fine-Tuning Podcast

027. Inkomensstromen Deel 1

Welkom bij aflevering 26 van de Finetuning Podcast! Dit is de eerste aflevering die ook met video word opgenomen en daarmee is dit de eerste aflevering die ook gemaakt is voor YouTube!

Afgelopen maanden heb ik gesprekken gehad met onwijs ondernemende muzikanten en hebben wij geprobeerd zoveel mogelijk tips te delen om de corona tijden met elkaar zo goed mogelijk door te komen. In veel van deze gesprekken kwam naar voren hoe belangrijk het is om verschillende inkomensbronnen te hebben en niet afhankelijk te zijn van 1 ding, maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. 

De meeste muzikanten zijn ZZPer, dat betekend dat je altijd zelf voor je eigen inkomen zorgt en daarnaast ook moet nadenken over de toekomst, je pensioen, en wat als er iets met je gebeurt of je ziek bent? Wij kunnen er natuurlijk voor kiezen een Arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen en voor ons pensioen kunnen wij bijv investeren, of een lijfrente verzekering openen, maar dit zijn vaak dure oplossingen en zijn daardoor voor vele niet realistisch. Dus, zo ontstaat de hustle cultuur. Ondernemen, en zoveel mogelijk aanpakken zolang het kan. 

Op dit moment is de culturele sector als een enorme pudding in elkaar gezakt. Evenementen zijn afgelast, veel muzikanten, techneuten en organisatoren  zitten zonder werk thuis en veel zzpers maken gebruik van overheidssteun of scholen zich zelfs om, een enorme klap op een sector die al geen vet pot is. En wij moeten opzoek naar een manier om hiermee om te gaan.

Wij focussen ons vaak op een ding tegelijk, en in het begin is dat natuurlijk ook zeker nodig en moeten wij gewoon, zoals ze dat zeggen, meters maken! Maar wat je ook besluit te doen, er komt een moment waarop je een basis hebt. Een moment waarop dingen een beetje vanzelf lopen en je een routine hebt in wat je doet. En dan kun je twee dingen doen. Achteroverleunen en zo doorgaan, of een volgende stap te zetten, door je bedrijf of je kunst verder te perfectioneren, of een nieuw project erbij te beginnen.

Dit is een perfect moment om de 80/20 rule te introduceren! Ik ga niet het hele verhaal van deze regel vertellen, google is je vriend, maar het komt erop neer dat vaak 80% van resultaten worden bereikt met 20% input.

Dit is natuurlijk geen wetenschap maar wel een goede richtlijn en goed om altijd in je achterhoofd te houden. 

Er zijn tijden geweest waarin ik heel actief was op social media in de hoop meer leerlingen te werven en daar heel veel tijd in stopte, maar als ik terug denk heb ik van alle leerlingen die ik in die jaren heb gehad er misschien 10 gekregen door social media en de rest door simpele posts dat er een plekje vrij was. Een simpele post als dat bereikt dus meer resultaat dan 10 mooi gefotografeerde en overdachte Instagram posts. 

We zijn als ondernemer geneigd om heel veel tijd te stoppen in iets wat het vaak eigenlijk niet waard is. 

Dus hier is mijn eerste stap in het proces, hou eens bij wat je voor je bedrijf of als zzper in een week doet. Doe dit eens een periode van een week of een maand, en ga daarnaast eens heel kritisch terug kijken en bedenken wat nou daadwerkelijk iets oplevert. 

Stap twee is om 80/20 te gebruiken op een iets andere manier. Probeer nu eens om de tijd die jij voorheen in je onderneming terug te brengen naar 80% van die tijd, door niet essentiele of lonende dingen te laten zitten, of door dingen soepeler en makkelijker te maken. De overige 20% van je tijd heb je nu vrij om te beginnen aan je nieuwe project!

Zo ontstond bij mij het idee voor Musicdott. Ik was teveel tijd kwijt aan administratie, het maken van lessen, het uitschrijven van liedjes en alle andere dingen die komen kijken bij het lesgeven en een muziekschool hebben, en ik dacht dit kan makkelijker en efficiënter. Dus ik maakte hier tijd voor vrij door de drumschool eerst net even beter te organiseren. Ik maakte een standaard lesboek die ik als pdf naar leerlingen kon mailen met hierin iig materiaal om een goede basis te krijgen, waardoor ik alleen voor leerlingen die verder waren dan de basis unieke lessen moest voorbereiden. Ik maakte een online agenda op de website zodat nieuwe leerlingen zelf een proefles konden boeken en probeerde zo overal kleine dingen te vinden waardoor ik meer tijd vrij kreeg om bezig te zijn met het lesgeven en andere projecten. 

En toen ontstond dus vanzelf mijn tweede project, Musicdott., wat eerst leerlingenpagina.nl heette, maar wat wij na een tijdje toch veranderde naar een internationale naam. En omdat mijn tweede project ondersteund wat ik eerst met 80% van mijn tijd al kon in de drumschool, kan ik dat nu met 60% van de tijd, waardoor ik nog eens 20% tijd heb voor nog een project en ga zo maar door. 

Er is natuurlijk een grens in hoeveel je je tijd en input kan optimaliseren en ik zeg ook niet dat iedereen 4 of 5 projecten tegelijk moet hebben. Maar het is wel heel goed om iig 2 of 3 projecten te hebben. 

Hierdoor creëer je opties voor verschillende tijden.

Normaal gesproken zet ik flink in op de drumschool, en  Musicdott, TinyRhythBox en de podcast doe ik er een beetje omheen. Maar komt er een corona crisis en worden de lessen wat minder dan draai ik de knop hier iets terug, en voer ik de druk op de podcast een beetje op, omdat hier meer behoefte aan is op dat moment, een podcast die muzikanten helpt gezonder en succesvoller te worden leek mij een goede investering van mijn tijd en een kans om veel mensen te helpen tijdens een crisis. Het zou raar zijn als ik het afgelopen jaar onwijs Musicdott had gepromoot terwijl de meeste muzikanten alles bij elkaar sprokkelen om de crisis door te komen. 

Maar er zijn wel een hoop Muzikanten les gaan geven, en velen zullen dit blijven doen, dus de afgelopen tijd heb ik de podcast juist weer wat terug gedraaid en de Musicdott knop iets verder gedraaid omdat ik denk dat dit de komende fase weer veel nieuwe docenten kan helpen. Dus op de achtergrond hebben wij heel hard gewerkt aan een Musicdott 2.0 die binnenkort de lucht in kan, met een marketing plan erachter. En zo zoek ik altijd een beetje naar een balans zonder mijn main focus, mijn drumschool uit het oog te verliezen en zorg ik dat er ruimte is voor mijzelf om mijn focus te verplaatsen naar waar het op dat moment meer nodig is. 

Dus ga voor jezelf na wat je precies doet in een week of maand en kijk daarna eens kritisch hoeveel hiervan ook echt iets oplevert en probeer manieren te vinden om genoeg te optimaliseren zodat jij ook 20% van je tijd terug hebt om ergens anders in te investeren. 

Volgende keer wil ik met je delen hoe ik op mijn ideeën kom en hoe ik mijn projecten uit kies en start. en geef ik je een stappen plan om zelf ook een begin te maken aan een extra inkomstenstroming zodat je zelf ook de vrijheid krijgt om af en toe een beetje met die knoppen te spelen in tijden waarin dat nodig is. Dit maakt je een betere ondernemer en geeft meer zekerheid voor de toekomst en in tijden waar dingen niet zo lopen als je van te voren had bedacht. En het lijkt mij ook interessant om jullie mee te nemen in het project met Musicdott 2.0. Hoe is Leerlingenpagina toen ontstaan en hoe groet dit overtijd, waar gaat het naartoe en hoe groeien wij mee. Uiteraard gebruik ik Musicdott dan als voorbeeld en probeer ik de stappen die wij nemen daarnaast ook algemeen toepasbaar voor jullie te maken. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *